Nejste s prací na slepé koleji?

Syndrom kariérní deprese může přijít ze stresujícího zatížení, vyhasnutí zájmu o pozici nebo turbulentního pracovního trhu. Základní příznaky zahrnují:

- Přetížení. Když někdo z firmy odejde a není za něj ihned náhrada, má se od zbývajících zaměstnanců očekávat, že přeberou jeho povinnosti za stejný plat? Běžné je to na krátkou dobu, nelze tak ale fungovat dlouho.

- Neuznaný hrdina. Jsou vaše snaha, odpracované hodiny navíc atp. neuznané a neodměněné? Pokud je tomu tak, začněte na sebe trochu upozorňovat. Někdy je to nezbytné.

- Nové vedení vás „nevidí“. Přehlíží vás nový management? Pozor na to. Může to znamenat zmrazení vaší kariéry. Mějte po ruce aktualizovaný seznam všeho, co jste ve firmě dokázali a dosáhli. Takové informace mohou novému vedení otevřít oči, nebo usnadnit aktualizaci vašeho CV v případě, že si myslíte, že je vaše pozice ohrožena.

- Strach. Bojíte se ráno vstát z postele, protože vás děsí myšlenka dalšího pracovního dne, který je před vámi? Je váš víkend zkrácen, protože trávíte neděli v obavách z následujícího pracovního týdne? Pak je na čase obnovit zájem o svou pozici. Zadejte si nějaké cíle a snažte se jich dosáhnout.

- Ztráta zájmu. Zjišťujete, že vaše produktivita upadá a že obecně ztrácíte zájem o svou práci? Může to znamenat, že je čas obohatit vaše znalosti. Začněte navštěvovat nějaký kurz nebo seminář. Zjistěte, co je ve vašem oboru nového.

- Musíte krotit svůj temperament? Nikdy se nechovejte neprofesionálně i když s vámi není patřičně zacházeno. Často se také nevyplácí pálit mosty.

Pokud se poznáváte ve více než třech popsaných situacích, vaše kariéra je ohrožena. Pokud pouze v jedné nebo ve dvou, nemusíte mít obavy, ale sledujte příznaky, které mohou krizi prohlubovat.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder