Němečtí odboráři podporují siestu

Angela Merkelová nedávno označila jihoevropany za líné. Přesto i samotní Němci volají po odpolední siestě. Například konfederace německých odborových svazů DGB je přesvědčena, že krátký spánek po obědě zlepšuje zdraví i výkonnost zaměstnanců. Vzor vidí ve velkých společnostech, jako je BASF, Opel, Hornsbach nebo Lufthansa, které poskytují svým lidem zvláštní odpočinkové místnosti a shodují se na tom, že díky odpočinutým zaměstnancům dosahují zvýšené produktivity. Přínosy odpolední siesty potvrzují i odborné studie.

Němci byli na siestu zvyklí až do doby průmyslové revoluce. Požadavky na pracovní sílu, které přinesl rozvoj průmyslové výroby, však tento zvyk rychle vytlačily prakticky v celé severní Evropě.

Mezi německými zaměstnanci jsou rovnoměrně zastoupeni přívrženci i odpůrci odpoledního spánku. Odpůrci považují za dostatečné přestávky na svačinu a oběd a smysl siesty vidí v jižních zemích, kde je větší horko. Přívržencům by nevadil pozdější odchod domů, uvítali by možnost zdřímnout si, když cítí únavu. Právě za tuto možnost bojuje DGB.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian