Nenechte své talenty vyhořet

Ilustrační snímek

Každá firma má své hvězdné zaměstnance, kteří přirozeně usilují o to, aby ze sebe dostali to nejlepší a inspirovali ke zlepšení výkonosti i ostatní lidi kolem sebe. Problém však bývá v tom, že místo podpory těchto zaměstnanců k tomu, aby skutečně podávali nejlepší možné výkony, je firmy mnohdy přetěžují a přivádějí na pokraj vyhoření. Server Talent Management proto přišel s upozorněním pro manažery, jak poznat první známky možného vyhoření nejlepších talentů a jak udržovat správnou rovnováhu.

Varovné signály blížícího se vyhoření

  1. Zaměstnanci vám sami říkají, že jsou přetěžováni. To je jasný signál, že své nejlepší lidi neberete vážně.

  2. Vaši nejlepší lidé se přestávají zajímat o nové výzvy. Říkají, že mají dost své práce.

  3. Klesá úroveň jejich chování a výkonnosti. Stres se může podepisovat také na jejich fyzické podobě – výrazně hubnou nebo naopak přibývají na váze.

Jak správně řídit nejlepší talenty

  1. Pokud vaši nejlepší lidé neumějí delegovat, učte je to. Silný model delegování jim dodá větší pocit důvěry v druhé.

  2. Zaveďte postup vyhodnocování důležitosti úkolů, na kterém se budou podílet manažeři spolu se svými talenty. Základem je skutečně pochopit, že ne každý úkol je stejně důležitý.

  3. Neupravujte náplň práce na jednotlivých pozicích tak, aby nejlépe vyhovovala jednotlivcům, kteří ji vykonávají. Zbavíte se tak nejen osobních mocenských sil, ale i závislosti na jedinečných dovednostech nejlepších talentů, které nikdo jiný ve firmě nemá.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management