Nepodceňujte interní komunikaci

Poslední výzkum britského výzkumného ústavu pro pracovní trh Work Foundation potvrdil, že správě řízená interní komunikace dokáže zlepšit soudržnost a výkonnost organizací. Studie se zúčastnilo 596 velkých firem ze státního i soukromého sektoru, z nichž většina měla více geograficky oddělených pracovišť.

V dnešní době více založené na znalostech, kdy navíc pracovní týmy často nesdílejí jednu kancelář, význam interní komunikace roste. Zároveň roste i její složitost spolu s tím, jak přibývá informací různé kvality. Výzkum doporučuje specialistům na interní komunikaci, aby zdokonalili komunikaci s liniovými manažery a pracovali na přesvědčení nejvyššího vedení, že interní komunikace si zaslouží investice. Měla by se lépe propojit s ostatními odděleními, jako jsou marketing, finance nebo lidské zdroje.

Pokud jde o jednotlivé formy interní komunikace, e-mail vyšel z výzkumu jako značně neefektivní. Ukazuje se, že úspěšnější jsou spíše osobní komunikační techniky. Jak se říká, efektivní komunikace vyžaduje výměnu feromonů. Roste počet vůdců, kteří hledají v komunikaci autenticitu.

-kk-
Zdroj: HRM Guide - informace pro manažery HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRM Guide