Nikdy více jednotvárné pracoviště

Pracoviště je místo, kde lidé tráví podstatnou část svého života. Zaměstnavatelé by jim proto měli poskytovat takové pracovní prostředí, které jim bude vyhovovat, bude osobní a umožní jim podávat patřičné pracovní výkony. Ve světě dnes lidé běžně pracují nejen v uzavřených kancelářích, ale i ve velkých otevřených místnostech rozdělených na jednotlivá čtvercová pracoviště, tzv. kóje. Ve své kóji by měl každý pracovník mít soukromí, což může být splněno pouze tehdy, umožní-li mu zaměstnavatel upravit si kóji podle vlastních potřeb. Setkáváme se tak s kójemi vyzdobenými fotografiemi pracovníkům blízkých osob, vlajkami sportovních týmů, plyšovými medvídky apod. Výjimkou není ani kóje upravená do podoby vinného sklípku.

Společnost **New Edge Networks** z kanadského Vancouveru, která je poskytovatelem připojení k Internetu, se rozhodla unavenou atmosféru svých pracovišť změnit pomocí neobvyklých dekorací. Každých 12 měsíců tak žádá své zaměstnance, aby ze svých kójí odnesli veškeré za rok nahromaděné osobní věci a zcela znovu je vesele vyzdobili. V jednu dobu tak celá společnost vypadala jako na divokém západě, vyzdobená koňmi, lítacími dveřmi a plakáty nabízejícími odměnu za dopadení zločinců. Vyhrála za to navíc významné ocenění v kanadské soutěži o nejhezčí kóje. Kreativní utváření pracoviště je částí její firemní kultury. Lidem by se na pracovišti mělo hlavně líbit, pak budou motivovaní a nebudou se bránit spolupráci.

Ředitelka jedné kanadské překladatelské společnosti, která za své pracoviště vyhrála druhou cenu, se například rozhodla efektivně využít prostoru a propojit svou kóji s pracovišti kolegů. Aby působila mezinárodně, vyzdobila ji mnoha barvami, brazilskou keramikou, italskými židlemi a japonskými obrazy. Třetí místo si ze soutěže odnesla žena, kterou dnes nikdo nenazve jinak, než Slečna žába. Svou kóji si vyzdobila žábami z nejrůznějších materiálů. Čestné ocenění obdrželi pracovníci, kteří ze svých kójí vybudovali tematické parky nebo květinové síně. Kreativitě se tedy na kanadských pracovištích meze nekladou.

**Datum vydání:** I/2003
Zdroj: HumanResources.com - kanadský portál pro zaměstnance i zaměstnavatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje HumanResources.com