Noční práce má svá pro i proti

Práce v noci není v dnešní době ničím výjimečným a podle průzkumů řadě lidí vyhovuje. Nejde přitom jen o lékaře, policisty apod. Stoupá množství oborů, kde noční práci oceňují zaměstnanci i zákazníci. V USA například pracuje každou noc asi 25 milionů lidí. Podobně je tomu i o víkendech nebo o svátcích. Tito lidé ale nemusejí být workholici, mají jen jiný životní styl.

Lidé pracující v noci mají oproti ostatním více volného času. Většina z nich totiž ve dne prospí kratší dobu než běžní zaměstnanci v noci. Jsou také aktivnější než ti, kteří se vracejí domů večer bez zájmu dělat cokoli dalšího. Navíc mají výhodu nakupování ve všední dny dopoledne. Psychologové dále uvádějí, že v noční práci lidem vyhovuje menší kolektiv, volnější a přátelštější vztahy, větší klid na soustředění, méně vyrušování. Svou roli hraje i jednodušší a rychlejší doprava mimo špičku.

Tento životní styl má však i své nevýhody a nebezpečí. Noční práce může po nějaké době začít negativně působit na psychiku i fyzickou kondici. Někteří lidé pracující v noci jsou náchylnější k nemocem, protože životní rytmus jejich organismů neodpovídá přírodnímu. Vypijí například v průměru dvakrát více teplých nápojů, zejména kávy a čaje.

Různá pracovní doba může mít vliv i na partnerské vztahy. Partneři se mohou kvůli noční práci jednoho z nich začít doma míjet a vytvářet si odlišné okruhy přátel. V rodinách s dětmi je situace lepší v tom, že jeden z partnerů bývá obvykle doma.

-kk-

Zdroj: 100+1 zahraniční zajímavost - Elektronická verze časopisu 100+1
Zobrazit přehled článků ze zdroje 100+1 zahraniční zajímavost