Odpolední šlofík zlepší výkonnost

Winston Churchill nebo John F. Kennedy patřili mezi vůdce, kterým k lepším výkonům pomáhal krátký odpolední spánek. Vědci z univerzity v americkém Harvardu a řeckých Aténách provedli výzkum, jehož se v průběhu šesti let zúčastnilo 23 000 zaměstnanců. Prokázali, že odpolední spánek má velmi příznivý vliv na zdraví. Podobný výzkum provedli i v NASA, kde bylo potvrzeno, že krátký odpolední spánek pomáhá pilotům k lepším výkonům.

Podle posledních údajů americké National Sleep Foundation spí 63 procent Američanů méně než 8 hodin denně a třetina udává, že spí méně než před pěti lety. S nedostatkem spánku souvisí i nižší výkonnost v práci a větší počet chyb. Některé firmy proto začaly svým lidem umožňovat odpolední siestu. Článek shrnuje pravidla, jimiž by se měl odpolední spánek řídit, aby zaměstnancům přinesl očekávané zvýšení výkonnosti.

- Měl by být krátký. Přibližně 20 minut. Dlouhý spánek je příliš hluboký a špatně se z něj probouzí, což výkonnost nepodporuje.

- Měl by následovat po obědě. Podobně jako ve školce. Jezte potraviny bohaté na proteiny a vápník, které podporují spánek. Zároveň se vyhýbejte příliš tučným a sladkým jídlům a také kofeinu.

- Spěte pod pokrývkou. Při spánku totiž z těla uniká teplo.

- Nastavte si budík. Můžete použít i mobilní telefon, aby vás včas probudil.

- Udělejte ze spánku rituál. Stanovte si místo a čas pro každodenní odpolední odpočinek.

-kk-
Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com