Online žádosti o práci - mají svá pravidla?

Když najdete vhodný inzerát, nabízí se otázka: ucházet se o místo online nebo klasicky? Online-hledání místa na internetu má nespornou výhodu – dostane se k vám nabídka pouze vámi zvolených pozic. Elektronické žádosti o místo bývají často brány jako předstupeň klasického hledání práce, kdy podnik zjišťuje, zda má další podrobné testování uchazeče smysl. Často pak stačí k přijímacímu pohovoru přinést pouze chybějící podklady.

Internet je nejen mladé, ale také rychlé médium. To vede k tomu, že žádost o místo bývá prováděna ve spěchu a velmi povrchně. Jen se změnou média se však nemění požadavky na kvalitu. Text musí být dobře strukturován, měl by být čtivý a měl by vypovídat o uchazeči co nejvíce. Nezajímavé maily mohou totiž snadno zmizet v koši.

Odtud můžeme odvodit důležité rady pro průvodní dopis a životopis. Adresa, odesílatel ani datum se již nemusí v textu opakovat. Po oslovení popíšeme důležité zkušenosti a kvalifikace. Odstavce by měly být uspořádány podle důležitosti. Po průvodním dopisu následuje životopis, nemusí se posílat jako příloha.

Správná online-nabídka pracovních míst pomáhá uchazeči při hledání inzerátů. Nabízené pozice se porovnávají s uchazečovými údaji a generují se jen vhodné návrhy. Systémy, které uchazeče zahrnují množstvím nabídek bez předchozího výběru, pracují neefektivně. Pak není problém vrátit se ke klasickým inzerátům v novinách.
Zdroj: Ingenieurkarriere.de - Vše o zaměstnání v oblasti IT a technických profesích.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ingenieurkarriere.de