Opravdu chcete pracovat doma?

Mnozí lidé pracující v kancelářích si idealizují práci z domova. Láká je vidina pružné pracovní doby, možnosti neformálního oblečení při výkonu práce či úspory času a nervového vypětí, které pro ně znamená každé ráno dojíždět do zaměstnání. Ani práce z domova však není ideální. Než se proto rozhodnete usilovat o možnost práce z domova nebo si rovnou zřídit domácí kancelář, měli byste se připravit na úskalí, která práce z domova přináší. Zásadní otázka zní: Jak oddělíte svůj pracovní život od soukromého?

Oddělit práci od soukromí pomůže vybudování každodenní profesionální rutiny a rozdělení dne na pracovní a osobní část. Snažte se zahájit pracovní den podobně jako v kanceláři – oblečte se jako do práce, vypijte kávu, zkontrolujte e-maily atd. Taktéž na konci pracovního dne ukliďte své pracoviště, zavřete dveře kanceláře a převlečte se do domácího ošacení. Přínosný také může být kontakt s dalšími podnikateli či pracovníky v domácích kancelářích, vzájemná podpora od lidí se stejnými zkušenostmi.

Nebudou vás rušit děti?

Rodiče by se měli připravit na to, že budou doma, až jejich děti přijdou ze školy. Vyvážit potřeby dětí s pracovními potřebami je velice složité, zejména u malých dětí, které budou těžko chápat, že rodič je sice doma, ale nemá na ně čas. Pomůže vytvoření pracovního rozvrhu s ohledem na školní docházku dětí a plánování jejich času tak, aby byl naplněn aktivitami. Zvažte najmutí chůvy.

Kde budete pořádat schůzky s klienty?

Zamyslete se, zda doma máte vhodný prostor pro profesionální setkání. Měl by profesionálně nejen vypadat, ale také být profesionálně vybaven. Samozřejmostí je připojení na internet a další technické zabezpečení. Zajistěte také, abyste nebyli rušeni. Jestliže takové místo doma nemáte, je třeba dojednávat schůzky v kanceláři klienta či na jiných profesionálních místech, jako jsou hotely, kavárny apod.

Nebudete se cítit sami?

V domácí kanceláři se vyhnete nejrůznějším vyrušením ze strany kolegů. Na druhou stranu vám však kolegiální atmosféra může chybět. Sociální izolaci se vyhnete tím, že se naučíte plánovat společenské aktivity ve svém volném čase.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder