Personalistické chyby, kterých se nesmíte dopustit při spolupráci se živnostníky

Z hlediska personalistiky a talent managementu se velmi často zapomíná na živnostníky, které si daná firma najímá. Zatímco kmenoví zaměstnanci se mohou těšit z benefitů, systému odměn a kariérního růstu, OSVČ a externí spolupracovníci jsou často ponecháváni stranou těchto výhod a nepracuje se s nimi nijak systematicky. V tomto článku si ukážeme chyby, kterých byste se měli vyvarovat, když pro vás pracují lidé na živnostenský list a jiní externisté.

Ilustrační snímek

Chápání živnostníků jako outsiderů

Podle Recruiter.com se živnostníci často chápají jako outsideři, kteří nemají žádné právo vědět, co se ve firmě děje, jaké jsou její priority, jaké změny firmu čekají a podobně. A přitom na živnostnících a externích dodavatelích společnosti často doslova stojí, a proto je nutné je do těchto záležitostí také zahrnout.

Nespolehlivost při placení závazků

K živnostníkům a externistům si mnohdy firmy dovolí to, co by si ke kmenovým zaměstnancům nikdy dovolit nemohly. A přitom mají od externistů stejná, ne-li větší očekávání, než od standardních zaměstnanců. Buďte spolehliví při splácení svých závazků a buďte otevření v jednání s živnostníky.

Nezahrnování externistů do dění ve firmě

I živnostníci mohou mít dobrý vhled od situace na trhu a do potřebných změn, které by firma měla učinit, aby se udržela na trhu. Rozhodování v dané společnosti by tedy mělo brát v potaz i názory a připomínky externistů.

Nevýhodné smlouvy

Zavádějící jednání, nevýhodné smlouvy, nedostatečně komunikované chytáky v obchodních podmínkách a dlouhé lhůty splatnosti. To jsou často neduhy, kterými trpí spolupráce s živnostníky, kvůli kterým se vztahy pošramotí a spolupráce nenese takové ovoce, jaké by mohla.

Žádný rozvoj ani kariérní postup

I vztah mezi živnostníkem a firmou se může (a měl by se) vyvjíet. Nabídněte i živnostníkovi nějaký posun a rozvoj a spolupracujte společně na jeho dalším vzdělávání a zvyšování kvalifikace.

 

-mm-

Zdroj: Recruiter.com - americký server pro náboráře a uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.com