Pět způsobů, jak si zničit profesní reputaci

Dojem, který uděláte na své pracovní okolí velmi ovlivňuje váš potenciál v oblasti kariéry. Jdete správným směrem, nebo si spíše házíte klacky pod nohy? 

Zde je několik způsobů, jak ohrozit svou reputaci a vyhlídky: 

- Lhostejnost a nezájem. Když se čas od času ujmete něčeho, co spadá za rámec vašich běžných pracovních aktivit, rozšíříte své dovednosti a prozkoumáte nové cesty pro svou kariéru. I když nebudete mít vždy čas vzít práci navíc, odmítání každé takové příležitosti vás také vyloučí z pozice osoby, na kterou by se manažer s něčím obrátil.

- Slibujete, co nemůžete splnit? Vyhněte se tomu, abyste slibovali více, než můžete opravdu doručit a dejte lidem včas vědět, když neodhadnete své síly a hrozilo by, že propásnete termín projektu.

- Jste všeználek? Během jednání je dobré nabídnout zpětnou vazbu, nebo navrhnout jiné řešení kolegovi, který má problémy se svým projektem. Pokud ale své názory agresivně protlačujete jako jediné správné, může to vypadat, že spíše dáváte rozkazy, což následně povede k neoblibě u kolegů. Při prezentaci svých nápadů buďte taktní a respektujte, že mohou mít jiný názor.

- Nepřiznáte nikdy vlastní chyby. Pokud vytváříte omluvy pro svůj chabý výkon, je to neprofesionální a nefér. Navíc je šance, že s časem bude váš trik odhalen. Zaměstnanci, kteří akceptují a přiznají své chyby, ukazují svou zralost i jistotu.

- Jste ve středu šuškandy? Na tom, že držíte s kolegy, není nic špatného. Pokud jste ale spojováni s negativní diskuzí často, může vám to škodit a jistě to nepotěší vaše vedení a nepřidá vztahům na pracovišti. Nejlépe je držet se co nejvíce v neutrálním území a nad věcí.   

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder