Podřízené nejčastěji šikanují mladí manažeři

Ilustrační snímek

Mobbing neboli šikanu na pracovišti si na vlastní kůži zažilo 16 procent Čechů. Ukázal to průzkum společnosti GfK Praha. Nejčastějšími oběťmi psychoteroru a útisku na pracovišti jsou ženy ve věku nad 45 let, které se neumějí tolik bránit. Svou roli hraje i strach ze ztráty zaměstnání. Podle psychologů jsou ohroženi také lidé úspěšní, osamocení, nápadní a noví.

Konflikt s nadřízeným či nedorozumění v pracovním kolektivu je zcela běžné. Pokud se však promění v opakované útoky, zesměšňování či přidělování takového množství práce, kterou nemůže postižený zvládnout, jedná se již o typické projevy šikany. Kromě šikany ze strany nadřízeného existuje i šikana provozovaná kolektivem. Tu charakterizují pomluvy, izolace, ignorování, sabotování práce či zneužívání výkonů oběti.

Šikaně v zaměstnání nahrává chaos, který v řadě českých firem panuje. Na vině je třeba jmenování velmi mladých lidí s malými praktickými zkušenostmi do řídících funkcí. Ti si pak svou nejistotu a nezvládání funkce vybíjejí na druhých. V Česku zatím neexistuje žádná kontrola ani zákony, kterými by se šikana na pracovišti účinně postihovala. To však neznamená, že se postižený nemůže bránit. Záleží na něm, zda se rozhodne pro odchod ze zaměstnání, nebo se vydá soudní cestou.

-hp-

Zdroj: Denik.cz - portál sítě regionálních deníků v ČR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Denik.cz