Pomozte zaměstnancům k rovnováze

Jestliže si zaměstnavatelé chtějí udržet zaměstnance všech věkových kategorií, měli by se připravit na řešení otázek očekávání od jednotlivých pracovních pozic, kariéry a mezd. Důležitý je i faktor postoje k mimopracovnímu životu zaměstnanců. Vyplývá to z výzkumu amerického Centra pro kreativní vůdcovství (CCL).

Zaměstnanci všech generací chtějí podle zjištění výzkumu dobrou práci i kvalitní mimopracovní život. Ať už jsou členy mladých rodin, chystají se do důchodu, pečují o stárnoucí rodiče nebo se věnují svým osobním zájmům, mají pocit, že zaměstnavatelé často zapomínají, že mají i život mimo práci. Zaměstnavatelé jim mohou pomoci lépe vyvážit pracovní a soukromý život využitím následujících opatření.

- Vyjasnění priorit. Respondenti v rámci výzkumu CCL uvedli, že mají v práci problémy s určováním priorit, když je jim všechno předkládáno jako urgentní. Když se pracovní tlak nesnižuje, mají tendenci dávat nižší prioritu soukromému životu.

- Realistické zajišťování zdrojů. Když mají zaměstnanci příliš práce v normální pracovní době, rutinně pracují přesčas. Cítí se nucení k rozhodnutí, co se neudělá nebo přijetí podřadné práce, jestliže potřebují věnovat svůj čas také rodině.

- Snižování stresu. Extrémní stres je jedním z důvodů, proč zaměstnanci odcházejí z práce nebo odmítají zajímavé pozice. Někteří cítí tlak na rozhodnutí mezi zajímavou a podnětnou prací a životem, který by chtěli žít.

- Vytváření flexibility. Řada lidí by měla větší tendenci setrvat u současného zaměstnavatele, pokud by nabídl pružná opatření. Zaměstnanci s dětmi považují flexibilitu za možnost udělat více práce a zároveň se více věnovat rodině. Pružná pracovní doba by lépe vyhovovala i starším lidem, kteří se blíží důchodu. Pro všechny generace je přijatelná práce na dálku.

-kk-
Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership