Pozor na změny na pracovišti

Zásadní změny na pracovišti mohou vést k duševnímu zhroucení zaměstnanců. Zvláště silný bývá dopad změn u zaměstnanců, kteří pro firmu pracují několik let. Vyplývá to z výzkumu psycholožky Lyndy Nguyenové z australské Queensland University of Technology (QUT).

Tyto změny mohou mít mnoho forem, například dramatické změny systémů či technologií, restrukturalizace celé firmy nebo pracovních skupin, stěhování, integrace nových zaměstnanců apod. Změna rolí je obtížná zejména u dlouhodobých zaměstnanců, kteří cítí, že ztrácejí prestiž a moc, jsou-li přijímáni noví zaměstnanci do vyšších funkcí.

Řada takových zaměstnanců pak odchází i se svými letitými zkušenostmi. Peníze přitom patří k faktorům, o něž se obávají nejméně. Více se zajímají o dynamiku pracoviště a svůj pocit ohledně toho, jak do něho zapadají. Klíčem k pomoci zaměstnancům v takových případech je komunikace. Potřebují ujistit, že mají zajištěné pracovní místo, noví zaměstnanci jsou přijímáni spravedlivě a firma s nimi chce sdílet svou vizi budoucnosti.

-kk-

Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association