Práce na částečný úvazek zatím v Česku nefrčí

Na částečný úvazek v EU pracuje v průměru skoro třetina žen a každý dvanáctý muž. V Česku to však je jen devět procent žen a každý padesátý muž. Vyplývá to ze srovnání údajů z jednotlivých států, které shromáždil Eurostat.

Nejvíce žen na částečný úvazek pracuje v Nizozemsku, a to tři čtvrtiny z nich. Naopak nejméně se k této možnosti uchylují lidé z nových členských zemí.

Třeba v Bulharsku jsou tak zaměstnána necelá tři procenta žen a ani ne dvě procenta mužů. Naopak v Německu, Lucembursku, Rakousku, Švédsku či Británii chodí do práce na kratší dobu zhruba dvě pětiny žen.

Právě částečné úvazky jsou jednou z možností, jak mohou rodiče sladit práci s rodinou a péčí o potomky. Ministr práce Petr Nečas proto zvažuje snížení odvodů firmám, které umožní matkám a otcům dětí do 12 let pracovat na méně hodin.

Kritici částečných úvazků namítají, že zaměstnavatelé po pracovnících často chtějí stejnou práci jako v plném úvazku, platí jim ale méně. Při dlouhodobějším využívání zkráceného úvazku navíc člověk odvádí méně na důchodové pojištění.

-hp-
Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny