Práce na směny neprospívá zdraví, přesto jí přibývá

Přestože práce na směny kvůli nepravidelnému dennímu režimu často poškozuje pracovníkovo zdraví a okrádá jej o jeho čas strávený s rodinou, pracuje u nás tímto způsobem podle nedávných průzkumů každý sedmý občan. Nejvíce na směny pracují zaměstnanci ve strojírenství, stavebnictví a službách, zábavním průmyslu a ve zdravotnictví.

Hlavně v oblastech s vysokou nezaměstnaností bývá práce na směny jedinou možností, jak mít zaměstnání a vydělat si díky příplatkům i nějakou korunu navíc. Pokud se však zaměstnancův organismus nedokáže s prací na směny vyrovnat, měl by pracovník v zájmu vlastního zdraví práci radši opustit.

Řízení práce na směny není lehké ani pro samotného zaměstnavatele, který nesmí porušovat zákoník práce. Informace o práci na směny nemusí být uvedena v pracovní smlouvě, protože není její podstatnou náležitostí, zpravidla v ní ale bývá.

V noci nesmějí pracovat mladiství zaměstnanci, těhotné ženy a matky do konce devátého měsíce po porodu. Kojící pracovnice musí zaměstnavatel na jejich žádost zařadit na denní práci. Za noční směnu zaměstnanci přísluší dosažená mzda a příplatek ve výši nejméně deset procent jeho průměrného výdělku, není-li v kolektivní smlouvě sjednáno jinak.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES