Práce napůl se vyplatí jen u některých zaměstnanců

Umožnit rodičům dětí zkrácený úvazek se firmám často vyplácí. Neztrácí odborníky, naopak získávají loajální pracovníky. Zaměstnavatelé umožňující zkrácené úvazky tak mají na trhu práce konkurenční výhodu.

I tak se ale zkrácené úvazky nevyplatí všem firmám. Mnohem častěji vycházejí vstříc manažerům, kteří denně pracují deset dvanáct hodin, než pokladním v supermarketu, které za kasou tráví v průměru jen osm hodin.

Podle loňského průzkumu SC & C pro organizaci Gender Studies firmy poukazovaly na to, že dva zaměstnanci na čtyři hodiny se nerovnají jednomu zaměstnanci na osm hodin. Podnik totiž za každého pracovníka musí odvádět zdravotní a sociální pojištění, či ho pojistit pro případ nemoci nebo úrazu. Schopnost zaměstnance tak musí převýšit tyto náklady.

Větší šanci na individuální přístup zaměstnavatelů mají lidé pracující na počítači. Práci mohou vykonávat doma, zaměstnavatelé hledí hlavně na odvedený výsledek. Zaměstnancům se tak snaží umožnit pracovat z domova v čase, který jim vyhovuje.

Právě o možnost pružně pracovat z domova nebo z kteréhokoliv místa mají zaměstnanci firmy IBM větší zájem než o zkrácený úvazek, sdělil personální ředitel společnosti Petr Draxler.

-hp-
Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz