Práce z domova populární po celém světě

V roce 2005 pracovalo na celém světe doma alespoň jednou týdně více než 82 milionů lidí. V roce 2004 to bylo pouze 38 milionů. Do roku 2008 by měl počet domácích pracujících překročit hranici 100 milionů. Uvádějí to alespoň výzkumy společnosti Gartner Inc.

Trend práce doma je tedy na vzestupu. Vidíme jej ve všech oblastech, od zdravotní péče po konzultantské projekty. Pro podnikatele není problém mít kancelář daleko od domova a navštěvovat ji například jednou týdně, když má doma telefon a internet. Navíc práci doma podporuje stále více zaměstnavatelů, kteří nabízejí flexibilní pracovní dobu a netrvají na místě výkonu práce.

Práce z domova však není pro každého. Pro někoho může být taková flexibilita příliš, někdo potřebuje jasné hranice a kontrolu, aby mohl efektivně pracovat. Z domácí kanceláře si pak musí odstraňovat televizi nebo gauč, aby jej neodrazovaly od práce a stejně není výsledek jeho práce zaručen. Ne každý se dokáže doma k práci donutit. Nejprve je proto třeba dobře zvážit, zda vám při práci doma nebude chybět pracovní kolektiv i pravidla.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork