Překročte tabu žádosti o pomoc

Mnoho lidí, nevyjímaje ty úspěšné, má problémy s žádostí o pomoc. Zejména vůdce ve vyšších funkcích pronásleduje myšlenka, že by si se vším měli poradit sami. Požádat někoho o pomoc jim připadá jako známka slabosti a zranitelnosti. Snaží se proto najít řešení bez pomoci, i když je zjevné, že nemohou uspět. Nikomu se nesvěřují s tím, že se s něčím potýkají, a doufají, že se problém zkrátka ztratí.

Přestaňte plýtvat energií

Začněte tím, že nebudete mlčet. Najděte člověka, který vám může pomoci, a oslovte jej. Veškeré vaše vnitřní důvody, proč se neptat, jsou s největší pravděpodobností špatné. Jakmile požádáte o pomoc nebo položíte otázky, na které potřebujete znát odpovědi, získáte příjemný pocit svobody. Stanete se také lepším vůdcem, když ukážete svým lidem, že je v pořádku požádat o pomoc.

Prosba o pomoc není neslušná

Nebojte se, že svou žádostí budete působit nevychovaně. Tento pocit nás přepadá hlavně tehdy, když potřebujeme pomoc od nadřízených nebo zkušenějších kolegů. Myslíme si, co by si o nás pomysleli a raději mlčíme. Přitom právě tito lidé pomáhají rádi nebo alespoň disponují užitečnými radami a kontakty. Jak tedy nepřicházet o čas a možnosti kvůli vlastnímu mlčení?

1. Nejprve přestaňte mluvit sami se sebou a rozhodněte se oslovit povolanější.

2. Rozhodněte se, koho oslovíte – přítele, kolegu, známého atd.

3. Připravte si rozhovor. Počítejte nejen s tím, na co se budete ptát, ale také s tím, co vám druhá strana může odpovědět.

4. Dejte si závazek požádat o schůzku a pomoc. Pokud to neučiníte, potrestejte se něčím, co vám není příjemné.

5. Řekněte někomu o svém závazku z předchozího bodu, aby vám pomohl jej dodržet.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek