Přesčasy škodí srdci

U lidí, kteří pravidelně pracují přesčas, a věnují se tak práci 10 nebo 11 hodin denně, roste pravděpodobnost, že onemocní srdeční chorobou téměř o dvě třetiny. Ukázala to studie 6 tisíc britských státních zaměstnanců, kterou publikoval odborný magazín European Heart Journal. Odborníci proto zdůrazňují důležitost rovnováhy mezi pracovním a osobním životem.

Vysvětlení je hned několik. Lidé, kteří tráví v práci více času, mají menší prostor pro cvičení, odpočinek a další formy odpoutání od pracovního života. Vykazují vyšší hladinu stresu, častěji trpí úzkostí nebo depresemi. Velmi často se také jedná o tzv. osobnosti typu A, pro které je charakteristická silná potřeba vyhrát, agresivita či podrážděnost. Lidé zvyklí pracovat přesčas mají navíc tendenci pracovat i v době nemoci.

Studie potvrdila to, co lékaři a další odborníci zabývající se bezpečností práce a ochranou zdraví vědí již dávno – že rovnováha mezi prací a soukromím hraje zásadní roli v otázce zachování tělesné i dušení pohody. Zaměstnavatelé i pacienti by měli znát rizikové faktory srdečních onemocnění a počítat mezi ně i práci přesčas.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC