Proč navštívit informační a poradenská střediska úřadů práce

Potřebujete-li získat radu či informaci týkající se trhu práce, zkuste navštívit některé z Informačních a poradenských středisek úřadů práce (IPS). Fungují při každém úřadu práce a pomoc v nich mohou najít nerozhodní studenti základních a středních škol, bezradní absolventi nebo uchazeči o práci. Pro žáky základních škol organizují IPS besedy týkající se volby povolání. Budoucí absolventi středních škol se pak seznámí s problematikou vstupu do zaměstnání, trhem práce. Dozvědí se, jak správně vypracovat životopis a průvodní dopis, jak se dobře prezentovat, jak se připravit na pohovor apod. IPS nabízejí i informace o možnostech studia v zahraničí, o au-pair pobytech, poskytují seznamy jazykových škol a personálních agentur.

V informačních a poradenských střediscích nalezneme i přehled rekvalifikačních kurzů, které úřady práce hradí. K dispozici jsou poradci, kteří pomohou zájemcům vybrat profesi, s níž se ve svém regionu lépe uplatní. Pro dlouhodobě nezaměstnané organizují IPS ve spolupráci s psychology tzv. jobkluby. Uchazeči o zaměstnání se v nich scházejí jednou týdně, učí se podávat inzeráty, správně na ně odpovídat, hledat práci na internetu nebo psát životopisy.

Veškeré služby, které IPS poskytují, jsou zdarma a kromě výše uvedených zahrnují i konzultace pro osoby se zkrácenou pracovní schopností, konzultace pro zájemce, kteří hodlají začít podnikat a konzultace s psychology. K dispozici jsou počítače s připojením na internet a celá řada informačních materiálů. Zájem o služby IPS stále vzrůstá, k osobní konzultaci je proto dobré se předem objednat.
Zdroj: JobPilot.cz - české stránky serveru JobPilot s nabídkami práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje JobPilot.cz