Průzkum SHRM: Řízení absencí zaměstnanců

Máte program pro sledování absencí svých zaměstnanců? Na tuto otázku odpovědělo kladně 79 % manažerů HR v aktuálním průzkumu Society for Human Resource Management (SHRM). Více než polovina z nich však neměří nepřímé náklady spojené s neplánovanými nebo prodlouženými absencemi. Červnový průzkum s názvem Managing Employee Absences vychází z odpovědí 302 manažerů HR náhodně vybraných ze členů SHRM.

Konkrétně se ukázalo, že mezi organizacemi, které sledují absence zaměstnanců, dělí většina (87 %) absence na plánované, neplánované a prodloužené. Nepřímé náklady (přesčasy, potřebu dočasných pracovníků apod.) související s neplánovanými absencemi neměří 61 % těchto organizací. 53 % pak neměří nepřímé náklady ve vztahu k prodlouženým absencím.

Průzkum se zabýval také tím, zda a do jaké míry se seniorní management firmy zajímá o nepřímé náklady na neplánované a prodloužené absence. Více než polovina respondentů uvedla „mírný zájem“ o neplánované (57 %) a prodloužené (53 %) absence. „Velký zájem“ vedení o nepřímé náklady na prodloužené absence uvedlo 18 % respondentů. V případě neplánovaných absencí to bylo 13 %.

-kk-

Zdroj: Society for Human Resource Management - největší světová profesní organizace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Society for Human Resource Management