První dny v novém zaměstnání

Nástup do nového zaměstnání s sebou často nese rozpačité začátky. Stávající pracovníci se na novou posilu dívají nedůvěřivě, čekají, jak se projeví. Zapadne do kolektivu? Zvládne své úkoly? Nebo bude naopak tak dobrá, že by někoho mohla připravit o židli? Adaptaci zaměstnance může ovlivnit již vedení firmy výběrem takového člověka, který do kolektivu zapadne.

Co dělat, pokud se ocitnete na místě nováčka? Nekritizovat, nenápadně pozorovat, snažit se zapadnout do týmu a seznámit se s nepsanými pravidly vzájemné komunikace. Vhodná míra ctižádosti a průbojnosti není na škodu.

Každá firma funguje jinak, nemá proto cenu srovnávat nové pracoviště s tím bývalým. Pokud se vám něco nelíbí, upozorněte na to, ale nikoho nekritizujte. Předem však zvažte, jak moc je pro vás změna důležitá.

Nezapomínejte ani na radu, kterou přináší snad každá personální příručka: Buďte pozitivní, i když ne vždy je to snadné. Přátelské chování vyvolává kladnou odezvu a odzbrojuje potencionální nepřátele. S takovým přístupem lze první dny v práci zvládnout mnohem snadněji.

-hp-

Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz