Regionální rozdíly v nabídce pracovních míst: Praze scházejí ajťáci, Ostravě řemeslníci a řidiči

Navzdory ochlazující se ekonomice je nezaměstnanost v ČR stále nízká a poptávka po zaměstnancích nepolevuje. Situace v různých regionech se však může hodně lišit. Zatímco v Praze je největší hlad po IT pracovnících, v Ostravě chybějí řemeslníci nebo řidiči. Rozdíly se projevují i ve výši nabízených platů, například stavbyvedoucí si v Olomouci nebo jižních Čechách může vydělat více než v Praze.

Alfréd Jobs

Z dat pracovního portálu Alfréd Jobs vyplynulo, že aktuální poptávka po zaměstnancích se v různých regionech ČR liší. „Přestože v Praze a Brně přetrvává vysoká poptávka po IT specialistech, zdravotnících a zaměstnancích ve službách, v Ostravě jsou to hlavně řemeslníci a řidiči, kdo na trhu práce chybí,“ vysvětluje Petra Turzová, obchodní a marketingová manažerka aplikace Alfréd Jobs.

Podle Martiny Rašticové, proděkanky a vedoucí Ústavu práva a humanitních věd Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, panují napříč Českou republikou velké rozdíly také v možnosti uplatnění. V Praze a Středočeském kraji mají velkou šanci na nalezení zaměstnání i lidé ze znevýhodněných skupin, jako jsou rodiče malých dětí, lidé starší 50 let a hendikepovaní. „Na Ostravsku roste citlivost na regionální problémy s životním prostředím. Zaměstnatelnost ovlivňují lokální dopravní závady, jako například chybějící obchvaty sídel, vadné železniční přejezdy nebo zanedbaná údržba silnic a železnic,“ dodává.

Strategické projekty se kvůli nedostatku řemeslníků a dělníků odsouvají

Nedostatek technických pracovníků na pracovním trhu v některých regionech má podle odborníků se stavem infrastruktury přímou souvislost. „Proč myslíte, že jsou nedodělané dálnice, železniční koridory a další? Protože máme málo odborníků, kteří se tomu věnují. Pokud se takovému jednání nebudeme bránit, dříve nebo později přijde situace, kdy sice budou projekty i peníze, ale nebudou řemeslníci a dělníci, kteří by je postavili,“ uvedl v rozhovoru pro Svaz podnikatelů ve stavebnictví předseda představenstva Cechu zedníků a ředitel Akademie řemesel Praha Drahoslav Matonoha.

Jeho slova potvrzuje studie společnosti Boston Consulting Group nazvaná Budoucnost českého pracovního trhu, podle níž bude do roku 2030 největší nedostatek řemeslníků a kvalifikovaných pracovníků hlavní stavební výroby. „Zvýší se poptávka po řemeslnících, vlivem robotizace se zvýší poptávka po operátorech strojů, posun k terciárnímu sektoru zvýší podíl chybějících pracovníků ve službách, sníží se podíl chybějících úředníků a nekvalifikovaných profesí,“ uvádí se ve studii.

Podle Hospodářské komory ČR je jedním z hlavních důvodů aktuálního nedostatku zaměstnanců to, že na trh práce vstupují slabé ročníky a zároveň rychle roste počet lidí odcházejících do důchodu. Dalším důvodem je nutnost přizpůsobit náplň práce zaměstnanců trendům, které budou ovlivňovat český trh práce, jako jsou rostoucí důraz na životní prostředí, měnící se životní styl i pokročilé technologie.

Zaměstnavatelé plánují růst mezd

Zaměstnance současná situace staví do výhodné pozice. „Velmi dobrou zprávou je, že v blízké době není na pořadu dne masivní propouštění. Osm z deseti větších firem hledá nové zaměstnance,“ uvedl v tiskové zprávě ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Z průzkumů MPSV mezi zaměstnavateli vyplývá, že dvě třetiny zaměstnavatelů plánují růst mezd a investice do vzdělávání zaměstnanců.

V oblasti mezd je stejně jako u nabídky pracovních míst možné vysledovat regionální rozdíly. „Tam, kde je poptávka po dané profesi největší, jsou zaměstnavatelé ochotni zaplatit mnohem větší mzdu. Rozdíl už může být takový, že se vyplatí přestěhovat,“ komentuje Petra Turzová z Alfréd Jobs, kde lze sledovat aktuální nabídku pracovních pozic v různých regionech.

Pozice v IT oblasti kopírují rozdíly ve výši průměrné mzdy v krajích ČR. Například vývojář softwaru si v Praze přijde i na 130 tisíc korun měsíčně, v Brně za stejnou práci dostane jen v průměru 80 tisíc korun a v Ostravě ještě o něco méně. Jiná situace však panuje například u profese stavbyvedoucích, právě vlivem rozdílné poptávky si takový zaměstnanec může v Jihočeském kraji vydělat přes 43 tisíc, což je v průměru o tisíc korun více než v Praze. Ukazují to statistiky Národní soustavy povolání uveřejněné MPSV.