Riziko může být ku prospěchu

Lidé se většinou snaží budovat své životy tak, aby byly bezpečné a jisté, život je však sám o sobě přirozeně riskantní. Riziku se zcela vyhnout nedá. Určité riziko při zkoušení nových věcí může navíc být velmi přínosné. I když se rozhodnete riskovat, můžete zároveň váhat. Riziko zahrnuje změny a změny jsou vždy stresující, někdy i děsivé. Jak tedy zvládnout zdravé a prospěšné riskování?

Začněte tím, že si pojmenujte svůj strach. Jakmile budete vědět, co vás děsí, rozdělte si velký úkol, který máte před sebou, na menší postupné kroky. Snažte se o tom, do čeho se chcete pustit, zjistit co nejvíce informací. Začít můžete pozvolna, nejprve otestujte terén. Připravte si také plán B pro případ, že neuspějete podle svých představ.

Podpořit vás mohou blízké osoby, které samy mají odvahu riskovat. Mluvte s takovými lidmi ve svém okolí a učte se od nich. Vypracujte si seznam věcí, které potřebujete, abyste mohli dosáhnout svého cíle, a začněte pracovat na tom, abyste je získali. Neočekávejte, že vše půjde bez problémů, připravte se na překážky. Kdybyste čekali, až bude všechno perfektní, nikdy byste nezačali.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report