Rodina versus práce - Kdo z koho?

Rodina a práce spolu od pradávna bojují o čas a zájem jednotlivých lidí. V posledních letech se zdálo, že v tomto imaginárním zápase jednoznačně vítězí práce. Teď se však na přední pozici pomalu, ale jistě opět dere rodina. Přepracovaní lidé v dnešní uspěchané době začínají opět chápat podstatu a důležitost rodinných vazeb a vztahů. Uchylují se znovu častěji do rodinného prostředí a práci se snaží zanechat za dveřmi svých bytů či domů. Věnují se partnerům a dětem. Přestávají vkládat veškerou energii do nekompromisního budování osobní profesionální kariéry. Že by práce tedy nebyla tím nejdůležitějším?

Článek demonstruje současný trend upřednostňování rodiny na úkor práce na příbězích několika Američanů. Jedním z nich je Patrick Snow (33), vedoucí pracovník, který se rozhodl navzdory svému dosavadnímu pracovnímu vytížení trávit více času se svými dvěma syny. Tvrdí, že rodina je v celém životě člověka nejdůležitější a nebude-li jeho zaměstnavatel schopen tento jeho názor pochopit, je připraven svou lukrativní práci opustit.

Popsaný trend návratu k rodinným hodnotám se z USA, kde byl jedním z jeho příčin i loňský teroristický útok na New York, šíří i do ostatních částí světa. Zaměstnavatelé jsou tak stále více nuceni chápat rodinné potřeby svých zaměstnanců, aby si tak v jejich očích zachovaly vážnost, úctu a důvěru. Musejí přitom brát v úvahu nejen podnikové hodnoty, ale v první řadě osobní hodnoty svých zaměstnanců, které jsou východiskem dosažení těch podnikových.

**Datum vydání:** XII/2002
Zdroj: HumanResources.com - kanadský portál pro zaměstnance i zaměstnavatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje HumanResources.com