Sedíte pohodlně? Tak začněme...

Sedí se vám dobře? Pokud ne, máte pravděpodobně nesprávnou židli. Zřejmě byla navržena pro tzv. průměrného kancelářského pracovníka, jehož parametry neodpovídají těm vašim. Každodenní sezení v kanceláři je pro lidské tělo nepřirozené a zanechává následky v podobě bolestí svalů a kloubů. Poslední výsledky výzkumů z Velké Británie například odhalují, že kvůli bolestem zad svých zaměstnanců přicházejí zaměstnavatelé ročně o šest milionů pracovních dní.

Sezení ve shrbené poloze, které je pro kancelářské zaměstnance nejtypičtější, vyvíjí na lidskou páteř dvojnásobně vyšší zátěž než celodenní stání. Svaly a klouby jsou uzpůsobeny k pohybu, vývoj moderních technologií na pracovištích však vede spíše ke vzniku nového lidského druhu člověka sedícího (homo sedens), jemuž se pohybu dostává stále méně. Proto je důležité, jak bude v zaměstnání sedět, aby svému tělu ubližoval co nejméně.

Kancelářská židle by měla zaměstnanci padnout jako boty. Ve většině případů je bohužel opak pravdou. Konformní kanceláře sázejí na typizovaný nábytek, který svou velikostí odpovídá jakýmsi průměrným lidem, kteří ve skutečnosti neexistují. Zaměstnanec, který dostane židli na míru je velký šťastlivec, přestože Evropská unie již v roce 1992 uložila zaměstnavatelům povinnost zajistit zaměstnancům pohodlné sezení. Vhodná židle by měla mít pevnou konstrukci, zároveň však také nastavitelné opěradlo i výšku od země a stát a kolečkách, aby se na ní mohl zaměstnanec pohybovat a upravit si ji k obrazu svému.

-kk-
Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian