Šest zásad úspěšného zavedení programu stáže ve vaší firmě

S extrémním nedostatkem pracovní síly na pracovním trhu se čím dál více společností obrací k možnosti nabídnout studentům a absolventům možnost neplacené nebo placené stáže. Při vhodně nastavených parametrech je tento systém skutečně výhodný pro všechny zúčastněné strany a mnohdy pomůže zaměstnavateli vychovat si za zlomek ceny i nového budoucího zaměstnance. Zde je šest zásad úspěšné implementace programu stáže ve vaší firmě.

Ilustrační snímek

Spočítejte si finanční výhodnost

Podle HR Zone je prvním krokem vůbec analyzovat situaci a spočítat si, že se vám stážista za daných okolností vyplatí. Nechcete se dostat do situace, kdy se nakonec stážista vaší firmě nevyplatí vhledem k nákladům na školení a délce stáže.

Mějte realistické představy

Neočekávejte od stážisty zázraky. Přeci jen je nutné si uvědomit, že stážisté mají zpravidla velmi omezené zkušenosti a to poslední co chcete je na stážistu vyvíjet nepřiměřený nátlak na výkon.

Nastavte jasné a měřitelné cíle

Každý stážový program by měl mít jasně definované cíle, čeho chcete dosáhnout, a tyto cíle by měly být měřitelné. Navíc je nutné sdílet je i se stážistou samotným a být tak transparentní ohledně vašich očekávání.

Vypracujte speciální školící program

Stážista vyžaduje speciální školení. Mělo by být přiměřené rozsahu a různorodosti povinností, které bude následně stážista plnit, a musí být na míru šité jeho konkrétním potřebám.

Vyhrazte stážistovi mentora

Nečekejte, že stážistu posadíte do kanceláře a on vám bude ihned bez jakýchkoliv nákladů tvořit hodnoty. Vyhrazte mu mentora z řad vašich současných zaměstnanců, který se mu bude věnovat a stážista tak dostane možnost využít svůj potenciál naplno.

Sbírejte zpětnou vazbu

Pro dobro vás, vašich budoucích stážových programů i pro dobro samotného stážisty je nutné během stáže a především po jejím skončení získat od stážisty i všech zapojených pracovníků zpětnou vazbu, abyste dovedli vyhodnotit výhodnost celého programu a mohli pravidla upravit pro případné budoucí stážisty.

 

-mm-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone