Skvělé pracovní výkony nejsou samozřejmé

Personalisté spolu s manažery věnují hodně času zaměstnancům, kteří se při výkonu práce potýkají s různými problémy. Hledají způsoby, jak je více podpořit a motivovat. To je samozřejmě důležité, poněkud se však přitom zapomíná na zaměstnance, kteří žádné problémy nemají a podávají ty nejlepší výkony. Výsledky práce svých nejlepších lidí byste rozhodně neměli brát jako samozřejmost.

Ilustrační snímek

Péče o nejlepší zaměstnance dává velmi jasný smysl z pohledu celého byznysu. Vyhněte se proto mylným úsudkům o lidech s nejlepšími výkony. Server TLNT upozornil na následující nebezpečné mylné představy personalistů a manažerů o nejvýkonnějších zaměstnancích.

1. Nejvýkonnější zaměstnanci nepotřebují tolik uznání

Ve skutečnosti potřebují uznání stejně jako zaměstnanci s nedostatečnou výkonností. Když se jim jej dlouhodobě nedostává, jednoho dne „z ničeho nic“ přestanou podávat tak skvělé výkony. Manažeři se zpravidla diví, protože si žádného problému nevšimli. V této chvíli však již může být pozdě. Pravidelnou zpětnou vazbu, podporu a uznání je třeba poskytovat i těm nejlepším.

2. Nejvýkonnější zaměstnanci jsou ze své práce nadšení

Vysoký výkon není jen známkou nadšení pro danou firmu a práci. Ti nejlepší se vždy chtějí zlepšovat a posouvat dál. Pokud jim to neumožníte, začnou se nudit a následně hledat příležitosti jinde. Se svými nejlepšími lidmi byste proto měli mluvit o dalších příležitostech, které jim práce pro vás nabízí. Pomáhejte jim v dalším rozvoji.

3. Nejvýkonnější zaměstnanci si umějí říci o to, co chtějí

Ne každý pracovník s výbornými výkony je asertivní extrovert. Stačí se podívat, kdo se nejčastěji sám hlásí o povýšení – zaměstnanci s nejvyšším sebevědomím, nikoli nejlepšími výkony. Systém řízení výkonnosti v týmu by proto měl zahrnovat i pravidelné rozhovory se zaměstnanci zaměřené na jejich pracovní výkony. Manažeři tak lépe pochopí silné stránky každého jednotlivce a budou je moci také lépe ocenit.

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT