Smíchem k úspěchu

Sterilní a studené firemní prostředí vede lidi k tomu, že se snaží najít si své rozptýlení – ať už je to bdělé snění, surfování na internetu nebo hraní her. Když jim bude tolerováno, aby se v kanceláři občas zasmáli, budete mít alespoň kontrolu nad tím, kdy a jak se zabaví.

Dokonce i v poměrně uvolněných prostředích je myšlenka pobavení se jindy než na Apríla strašákem pro řadu vedoucích. Je to díky zakořeněné domněnce, že když se někdo baví nebo je v dobrém rozpoložení, určitě nemůže odvádět práci tak dobře. Opak potvrzují studie, kdy se prokazuje, že humor nejen snižuje stres a napomáhá produkci štastnějších a zdravějších zaměstnanců, ale také zvyšuje schopnost udržet a vyvolat informace a stimuluje ke spolupráci s ostatními. Dále aktivuje kreativní myšlení, generuje loajalitu a zvyšuje produktivitu.

Jak se ale rozumně "odvázat" v prostředí "škrobených límců"? S trochou snahy lze jistě najít způsob, který bude sedět vašemu stylu. Můžete začít občasným vtipem, citací, zajímavými zprávami z novin nebo fotkami, které můžete sem tam přidat na závěr svých poznámek, dokonce prezentací. Jednání se dají okořenit několika nečekanými dekoracemi, dokonce změnou tónu hlasu, povzbuzením sdílení něčeho humorného, co se ve firmě přihodilo atp. Samozřejmě je nutné dodržet určitou mez, nikoho neurážet a nerušit.

Pokud se vaše pokusy pobavit kolegy nesetkají s pozitivní odezvou, nezoufejte. Vždy můžete povolat profesionály.

-av-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company