Špatný šéf škodí zdraví

Pracujete pro arogantního šéfa? Pak byste si měli dávat pozor na své srdce. Podle nedávné švédské studie totiž spolu s neschopností šéfa stoupá riziko onemocnění zaměstnanců srdečními chorobami, jako je angína nebo infarkt, a dokonce i riziko úmrtí.

„Tato studie jako první přináší důkazy potenciálního, postupného vztahu mezi konkrétním manažerským chováním a objektivně zjistitelnými srdečními chorobami zaměstnanců,“ vysvětluje vedoucí výzkumu Anna Nybergová z oddělení výzkumu veřejného zdravotnictví při Karolinska Institute a Institutu pro výzkum stresu při Stockholmské univerzitě.

„Zlepšování manažerských dovedností – s ohledem na poskytování informací zaměstnancům, podporu, odpovědnost, jasnost očekávání a zpětnou vazbu – může mít důležitý vliv na snižování stresu zaměstnanců a zlepšovat zdraví na pracovištích,“ dodává Nybergová.

Dobrý šéf podle tohoto výzkumu uznává své zaměstnance, stanovuje jasné cíle a realistická očekávání, dokáže komunikovat a poskytovat zpětnou vazbu, řídí změny, zahrnuje zaměstnance do rozhodování a umí delegovat autoritu.

Studie se zúčastnilo 3100 švédských mužů ve věku od 19 do 70 let. Výzkumníci vyšetřovali jejich srdce v letech 1992 až 1995 a porovnávali sesbíraná data s nemocničními záznamy ohledně srdečních chorob a úmrtí na ně do roku 2003. Ukázalo se, že srdeční choroby postihují více muže, kteří považují své nadřízené za méně schopné vůdce.

-kk-

Zdroj: EverydayHealth.com - Jeden z největších amerických portálů o zdraví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje EverydayHealth.com