Spokojenosti se meze nekladou

Toužíte-li po větší spokojenosti v zaměstnání, není hned třeba dávat výpověď. Článek radí, co dělat, abyste mohli být spokojeni i v tom současném.

- Nechte osobní problémy osobními. Stejně důležité, jako odcházet z práce za účelem spokojenosti doma, je nechat osobní problémy doma a v zaměstnání se soustředit na práci.

- Vytvořte si v práci své hnízdo. V práci často trávíme více hodin než doma v posteli. Uzpůsobte si proto pracovní prostředí tak, aby vám vyhovovalo. Co nejvíce si pracoviště vyzdobte, abyste se mohli cítit pohodlně a odpočatě.

- Vybudujte si v práci systém podpory. Okruh kolegů s podobnými zkušenostmi a zájmy vám pomůže zbavit se tlaku. Komunikace s nimi vás zbaví stresu.

- Jezte zdravě a pijte hodně vody. Správná strava a dostatečná hydratace pomáhají udržet potřebnou hladinu energie a také pozitivní postoj.

- Buďte organizovaní. Vytvářejte si zvládnutelné rozvrhy své práce. Udržíte-li si kontrolu nad svými úkoly, budete spokojenější, sebevědomější a motivovanější.

- Hýbejte se. Sedavá práce v kanceláři vyžaduje pravidelné přestávky k pohybu, chcete-li si udržet zdraví a spokojenost.

- Nesnažte se změnit své spolupracovníky. Uvědomte si, že nedokážete nikoho změnit. Můžete však změnit způsob, jímž budete na druhé lidi reagovat.

- Odměňujte se. Ať už se odměníte večeří s přáteli, filmem, cvičením či manikúrou, najděte si čas, abyste se k sobě chovali hezky.

- Dýchejte. Jóga nás učí, jak pomocí dýchání dosáhnout radosti. Postavte se zpříma, dejte nohy k sobě a připažte. Zhluboka dýchejte a při výdechu se smějte. Opakujte desetkrát.

- Soustřeďte se na pozitiva. Odhalte věci, které máte v práci rádi. Práce pak pro vás bude zábavnější. Obavami o negativní věci byste se pouze zbytečně zatěžovali.

-kk-

Zdroj: HR Guru - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje, jeden z projektů společnosti Monster Worldwide
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Guru