Stádia vůdcovské zralosti

Ilustrační snímek

Podobně jako dospíváme v životě, dospíváme i jako lídři. Zatímco nevyzrálí lidé většinou ničí život jen sami sobě, nevyzrálí lídři podrývají kromě vlastního i úspěch svých kolegů a podřízených, zákazníků či investorů. Jakými stádii musí tedy lídr projít, aby dosáhl skutečné dospělosti a zralosti? Seznamte se s následujícími stádii a upřímně si odpovězte na otázku, v jakém z nich se nacházíte vy a lídři ve vaší společnosti.

1. Nasávání znalostí a zkušeností

Jste úplný začátečník. Posloucháte a učíte se od ostatních, abyste zjistili, jak to funguje ve skutečném světě byznysu. Nemáte téměř žádnou odpovědnost, takže nemůžete způsobit větší škodu. Děláte chyby a učíte se z nich.

2. Testování nových znalostí a zkušeností v praxi

Věříte, že již něco dokážete samostatně a chcete se ukázat jako schopný manažer. Pravděpodobně již máte oficiální manažerskou pozici.

3. Obchodní úspěch

Dosáhli jste něčeho, co se dá se vší vážností označit za obchodní úspěch. Vydělali jste někomu peníze a dostali za to tučnou odměnu.

4. Neúspěch a hledání nové cesty

Snažíte se zopakovat svůj předchozí úspěch pomocí stejných postupů, ale zjišťujete, že pro postup do vyšší ligy budete potřebovat více. Zažíváte nové neúspěchy a zklamání. Nakonec se začnete snažit, aby se to již neopakovalo.

5. Dosažení zralosti

Po několika opakováních třetího a čtvrtého stádia dojdete k poznání, že jste jako všichni ostatní – v něčem jste úspěšní a v něčem neúspěšní, ale umíte se z toho poučit. Uvědomíte si, že být zralým lídrem je v podstatě totéž jako být začátečník (první stádium). Díky zkušenostem jste pouze získali více důvěry a snad i smyslu pro humor.

-kk-

Zdroj: CBS MoneyWatch - server americké mediální skupiny CBS věnovaný managementu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CBS MoneyWatch