Studie: Pes jako benefit a podpora motivace zaměstnanců

Ilustrační snímek

Přítomnost psů na pracovištích snižuje stres zaměstnanců a přispívá k větší spokojenosti v práci, což se pozitivně odráží na výkonnosti. Ukázala to studie vědců z americké VirginiaCommonwealthUniversity (VCU) s názvem Preliminary investigation of employee's dog presence on stress and organizational perceptions, která byla publikována v odborném časopisu International Journal of Workplace Health Management. Informoval o tom server britské BBC.

Studie se zúčastnilo 75 zaměstnanců amerického výrobce stolního nádobí Replacements Ltd., který svým zaměstnancům umožňuje, aby si do práce vodili psy. Vědci porovnávali skupiny zaměstnanců, kteří 1) chodí do práce se psy, 2) mají psy, ale většinou je nechávají doma a 3) sami psy nemají. Měřili hladinu jejich stresu, míru spokojenosti v práci a oddanosti firmě.

Měření stresových hormonů probíhalo prostřednictvím odběru slin několikrát denně. Ráno vykazovaly všechny tři skupiny zaměstnanců stejné hodnoty. Během dne však stres u zaměstnanců se psy na pracovišti klesal, zatímco u ostatních dvou skupin stoupal.

„Rozdíly v hladině stresu mezi dny, kdy zaměstnanci měli na pracovišti své psy a kdy ne, byly výrazné. Celkově tito zaměstnanci vykazovali vyšší spokojenost, než je běžné v tomto odvětví,“ shrnul vedoucí výzkumu Randolph Barker, profesor managementu z VCU School of Business.

Psi na pracovišti mohou podle něj být silným motivačním faktorem pro posílení morálky zaměstnanců. Nejen, že snižují stres, ale také podporují spolupráci mezi kolegy.

Celá studie je k dispozici ke stažení na stránkách čaopisu International Journal of Workplace Health Management zde.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC