Studie: Vůdcovský gen existuje. Má jméno rs4950

Ilustrační snímek

Převratnou odpověď na otázku, zda se lidé již rodí jako lídři, nebo se jimi stávají až v průběhu života díky rozvoji vůdcovských dovedností, přinesla studie vědců z amerických a britských univerzit, která byla právě zveřejněna v odborném časopise Leadership Quarterly. Jedná se o první studii, která odhaluje konkrétní genotyp spojený s předpoklady zastávat pozici lídra.

Autoři studie s názvem Born to lead? A twin design and genetic association study of leadership role occupancy porovnávali genetické vzorky přibližně 4 tisíc dvojčat s informacemi o jejich kariéře. Ukázalo se, že 24 % rozdílů ve vůdcovském chování mezi jednotlivci je dáno geny předanými rodiči.

„Identifikovali jsme jsme genotyp nazvaný rs4950, který je spojen s předáváním vůdcovských schopností po dlouhé generace,“ uvedl vedoucí studie Jan-Emmanuel De Neve z University College London pro server Psych Central. Tradiční přesvědčení, že leadership je dovednost, která se získává až učením, podle něho stále částečně platí, nyní je však třeba brát vážně i genetiku.

Zároveň dodal, že je třeba dále pokračovat ve výzkumu, abychom se dozvěděli více o vztahu genotypu rs4950 k dalším faktorům, které hrají roli při rozvoji vůdcovských dovedností. Cílem výzkumu je odhalit specifické faktory, které mohou pomáhat při rozvoji leadershipu a k lepšímu pochopení jeho vlivu na organizace, ekonomiku či politiku. Odmítá však budoucí využití genetických testů například při rozhodování o náboru zaměstnanců.

Studii si můžete přečíst na stránkách časopise Leadership Quarterly zde (strana 45-60).

-kk-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central