Stůjte si za svým ne

Většině lidí není příjemné říkat ne, někdy je to však nutné. Článek radí, jak zachovat slušnost, ale zároveň být neústupný s odmítnutím. Ústupky totiž, zejména stanou-li se pravidlem, mohou vážně poškodit vaši profesionální důvěryhodnost a efektivitu.

- Používejte neutrální ne. Nepodléhejte emocím, nebuďte osobní. Neutrální odmítnutí je pevné a jasné. Vysvětlete své důvody a nenechávejte druhé straně naději.

- Buďte konzistentní. Při vysvětlování svých důvodů nediskutujte s druhou stranou o jejich závažnosti. Oba by vás to pouze zmátlo.

- Sdělte skutečný důvod. Neuvádějte smyšlené důvody jen proto, aby byly pro druhou stanu lépe přijatelné.

- Nedávejte falešnou naději. Váhavý přístup dá druhé straně naději. Vaše ne by nemělo znít jako potenciální ano, aby druhá strana mohla vaše odmítnutí přijmout.

- Vyhněte se bojovnému přístupu. Někdo má sklon odmítat bojovně. Pokud však považujete odmítnutí za demonstraci svého triumfu, ohrožujete své výsledky a také mínění druhých.

- Uvědomte si své spouštěče. Počítejte s tím, že druhá strana může využít různé taktiky. Předem si proto uvědomte, kde jste zranitelní, abyste dokázali odolat nátlaku.

- Cvičte se v odmítání. Pokud chcete být v odmítání úspěšnější, cvičte se v této dovednosti v soukromí s někým, kdo bude hrát protistranu. Lépe se tak připravíte na skutečné situace.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek