Technologická společnost Anect umožní zaměstnancům pracovat čtyři dny v týdnu

Česká IT společnost Anect, která je špičkou mezi poskytovateli služeb v oblastech kybernetické bezpečnosti, enterprise architektury a infrastruktury, od podzimu umožní svým zaměstnancům pracovat pouze čtyři dny v týdnu. Zároveň zvýší počet dní placeného volna, které si lidé ve firmě můžou vybrat. Nově půjde o 32 dní volna s tím, že 25 dní připadá na klasickou dovolenou, 2 dny na celofiremní volno a 5 dní na tzv. whatever days.

Ilustrační snímek

Anect zavede možnost pracovat čtyři dny týdně v rámci ročního pilotního provozu, během kterého budou mít zaměstnanci, kteří si tento benefit zvolí, nárok na 90 % mzdy. „Pilotní provoz je pro nás příležitostí otestovat vliv zkráceného pracovního týdne na výkon a spokojenost našich zaměstnanců, ale také na efektivitu a náklady naší společnosti. Proto zatím nejdeme cestou plošného zavedení tohoto benefitu. Věříme však, že výsledky pilotního provozu budou pozitivní. Už teď u nás využívá čtyřdenní pracovní týden několik kolegů, kterým tento režim přinesl lepší work-life balance, což má příznivý dopad na jejich vyšší efektivitu i spokojenost,“ vysvětluje Jan Zinek, výkonný ředitel společnosti Anect.

Čtyřdenní pracovní týden je podle personální agentury Randstad v Česku výjimkou

V České republice je zavádění čtyřdenního pracovního týdne výjimkou. Generální ředitel personální agentury Randstad Česká republika Jacek Kowalak však na základě zkušeností z oboru uvádí, že je jen otázkou času, kdy se model kratšího pracovního týdne v Česku rozšíří a začne být zaměstnanci vyžadován. "Benefit, jako je čtyřdenní pracovní týden, bude pro firmy brzy velkou konkurenční výhodou. Podle našeho průzkumu Randstad Employer Brand Research čím dál více uchazečů bere při výběru zaměstnavatele v potaz work-life balance a firmy se tomu budou muset začít přizpůsobovat. Trend můžeme již nyní vidět v některých západních zemích, které jsou v testování zkráceného pracovního týdne před námi," vysvětluje Jacek Kowalak.

Raději balíček více volných dní než neomezená dovolená

Kromě novinky ve formě možnosti zkráceného pracovního týdne přistoupil Anect také k dalším úpravám svých benefitů. Dohromady nabízí svým zaměstnancům 32 dní placeného volna, která se skládá z 25 dní klasické dovolené, 2 dnů volna, které firma vypisuje na dny mezi svátkem a víkendem, a 5 volných dnů, které lze využít na cokoli a nahrazují dosavadní dny zdravotního volna, tzv. sick days. „Při redefinici našich zaměstnaneckých benefitů jsme nejprve uvažovali nad konceptem neomezené dovolené, o kterém se v poslední době mluví stále častěji. Nakonec jsme se však přiklonili k navýšení volných dní, které lze kombinovat právě s možností zkrátit pracovní týden na 4 dny. Věříme totiž, že v tomto modelu si v průběhu roku odpočinou skutečně všichni naši zaměstnanci“, říká HR ředitelka společnosti Anect Petra Marzini. Podle některých průzkumů si totiž někteří lidé v režimu neomezené dovolené vybírají méně volna než při pevně stanoveném počtu volných dní.

Žádné rozdíly mezi zaměstnanci

Kromě nově definované dovolené nabízí Anect svým zaměstnancům celou škálu klasických i méně obvyklých benefitů od pojištění zaměstnanců, občerstvení na pracovišti nebo možnosti využít několik dní pracovní doby na dobrovolnickou činnost. V rámci své hodnotové politiky přitom firma nedělá mezi svými zaměstnanci žádné rozdíly. Zaměstnanci z LGBT komunity tak mají automaticky nárok například na volno při uzavření registrovaného partnerství či na 14 dní volna při narození potomka.

 

O společnosti ANECT

ANECT a.s. je předním dodavatelem integrovaných řešení a služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií s velkým důrazem na ICT bezpečnost. Kromě kybernetické bezpečnosti se společnost dlouhodobě věnuje také datovým centrům, infrastruktuře ICT a provozu a řízení ICT. Napříč těmito oblastmi pak nabízí komplexní přístup, který zahrnuje návrh řešení, projektové řízení, integraci produktů a služeb. Svá řešení realizuje zejména u enterprise zákazníků, pro které je stabilním a dlouholetým partnerem, ale vedle toho poskytuje své služby menším progresivním firmám. Kromě českých zákazníků obsluhuje i zákazníky v USA, Německu, Thajsku a Číně. Na trhu působí od roku 1993 a v současnosti zaměstnává více než 180 zaměstnanců v kancelářích v Praze, Brně, Plzni, Ostravě a Bratislavě.