Tipy pro chování na současném trhu práce

Pokud jste mezi tisíci propuštěnými, najít práci za současné situace bude vyžadovat trochu odlišnou strategii.

První kritický krok je vyrovnat se se ztrátou zaměstnání. Někdo je rozzlobený, jiný se cítí a vystupuje nejistě. Jsou to normální reakce, přesto jejich projevení může při pohovoru znamenat méně příznivý ohlas.


- Rozhoďte široké sítě. Čím více do široka rozhodíte sítě, tím větší budou vaše šance. Abyste identifikovali zaměstnavatele, kteří stále přibírají, prohledávejte noviny, časopisy s podnikatelskou tématikou a firemní publikace. Nevyhýbejte se malým firmám nebo oborům, které mají problémy. Další metoda je networking. Studie ukazují, že doporučení vedou k nejvyššímu počtu umístění, věnujte proto většinu svých náborových aktivit právě networkingu. Reagování na inzerci nebo job boardy má také vysoké skóre úspěšnosti. Nebuďte zatrpklí a neprojevujte sebelítost.

 

- Vyjadřujte jistotu. Další faux pas, které řada nezaměstnaných zažívá je, že zašlou úvodní dopis, který přetéká vděkem. Spíše přijměte opačný přístup, vyjadřující, že zaměstnavatel by měl využít této příležitosti a přijmout vás. Buďte opatrní, abyste nepůsobili arogantně. Ukažte zaměstnavateli, že jste flexibilní. Pokud ale horlivě nabídnete věci, které opravdu nechcete dělat, může to náboráře, který vycítí vaši neupřímnost, odradit.


- Vyjednávání platu. Někteří nezaměstnaní uchazeči snižují svou šanci uspět také tím, že nabízejí, že akceptují výrazně nižší plat, než jaký měli ve své bývalé pozici. Nabídka přijmout o více než 20 % méně, než by bylo běžné, naznačí zaměstnavateli, že byste začali shánět jiné místo, jen co se ekonomika zotaví. Nebo, že byste velmi brzy po nástupu žádali o zvýšení platu. Lepší strategie je počkat, až náborář sám vznese otázku platu. Pokud je nabídka nižší, můžete říci, že uznáváte, co se děje v ekonomice a citujte důvody, proč vás láká daná pozice a firma.


Nakonec si připravte vysvětlení ohledně vašeho propuštění. Pokud jste bez práce delší dobu, můžete to odůvodnit třeba tím, že si svůj další krok pečlivě vybíráte. Nebo můžete vysvětlit, že jste si dali pauzu, abyste se věnovali rodině, nebo se dále vzdělali. Nezapomeňte také v tomto bodu zmínit, jak je pro vás aktuální pozice zajímavá.

 

- Opatrně s kreativitou. Na vysoce konkurenčním trhu práce jdou někteří uchazeči do velkých extrémů a snaží se různým způsobem získat pozornost náborových manažerů a náborářů. I když může některá z taktik, například zaslání dárku spolu s CV, někdy zapůsobit, jindy může spíše uškodit.


- Osobní problémy si nechte pro sebe. Propuštění pracovníci mají tendence být příliš otevření a hovořit o tom, jak jejich život zasáhla ztráta zaměstnání. I když jsou náboráři důvěryhodní a tyto informace nebudou rozšiřovat, napoví to o vašem nedostatku rezervovanosti.


- Zvažte profesní podporu. Pokud nejsou vaše snahy plodné, zkuste se obrátit na kouče.

-av-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online