Trendy evropských pracovišť - open plan a práce z domova

Z výzkumu European Workplace Trends, který provedla realitní a poradenská společnost DTZ v devíti členských státech Evropské unie, vyplývá, že pracovní prostředí bude nadále více tíhnout ke kolektivnímu pojetí, což doplní i stále častější možnost práce z domova. Zásadní roli v tom hraje razantnější průnik nových technologií do pracovní činnosti a změna řízení zaměstnanců.

V následujících letech se očekává, že minimálně 45 % zaměstnanců bude pracovat alespoň jednou týdně mimo kancelář a třetina zaměstnanců nebude mít v kanceláři žádné pracovní místo. Dále bude narůstat velikost společných pracovních prostor, označovaných jako open-plan (open-space).

Toto uspořádání preferují zaměstnavatelé zejména v oborech informačních a komunikačních technologií, obchodu, mediálních a vydavatelských koncernů. Tradiční, oddělené kanceláře naopak upřednostňují finanční, farmaceutické a právní firmy. Nejvíce zastánců má open-plan ve Velké Británii.

Podle jiného výzkumu DTZ mají největší pracovní prostor zaměstnanci v USA a v Kanadě, a to 21,7 m2. Ve střední Evropě je to pouze 11,9 m2 a v západní Evropě a Asii 14,9 m2. V Praze je to asi 12 čtverečních metrů na osobu.

-kk-
Zdroj: BIZ - český měsíčník o byznysu
Zobrazit přehled článků ze zdroje BIZ