Učte se od čtyřleté, jak na svého nadřízeného

Přemýšlejte o technikách čtyřleté dcery autorky příspěvku:

Naučte se říkat „ne“ roztomile

Když něco nechce udělat (dcera autorky), podívá se zpříma do očí a řekne: „Je mi líto, že tě zklamu“, usměje se a tiše dodá: „Ne, děkuji.“  Zaprvé, její „děkuji“ je tak zdvořilé, kdo to může kritizovat? Zadruhé, řeč jejího těla a výraz tváře jsou jemné a nekonfrontační, je tak těžké na to reagovat negativně.

 

Překlad: Zaměstnanci, kteří se naučí mít konflikt bez konfrontace budou ze strany managementu oceněni pro své klidné komunikační schopnosti.

Když něco chcete, buďte sladcí a otravní

Když se rozhodne, že něco chce, nejdříve požádá o „schůzku“ s tím, že se jedná o vážnou věc. Sedne si a očima udržuje pozornost, pak zaníceně vysvětlí podrobnosti toho, co chce a proč je to pro ni tak důležité. Když zní odpověď negativně, ptá se proč. A když se jí důvody nelíbí, nic neříká a odkráčí. To ale není konec.

 

Krátce poté se vrací, s tím, že vážně uvažovala o důvodech odmítnutí a má připravené další důvody, kvůli kterým by se měl názor na věc změnit. Pokud je odpověď znovu negativní, celý proces se opakuje s tím, že žádá stejnou věz trochu jiným způsobem. V tomto bodu sleduje znamení, zda A) bude vyhověno, nebo za B) vzbudí nelibost. V druhém případě vyklízí okamžitě pole – ovšem pouze pro daný den. Ví přesně, jak moc může „rozhoupat loď“ a nemá problém počkat na vhodnější dobu a zkoušet to znovu.

 

Překlad: Zaměstnanec, který trpělivě protlačuje své důvody a umí akceptovat nepříznivé rozhodnutí s grácií je managementem respektován a ceněn.

Využívejte neočekávané uznání jako způsob, jak sbírat body

Čtyřleté dítko autorky poměrně často a náhodně řekne nebo udělá něco, čímž autorku velmi potěší.

 

Překlad: Zaměstnanci, kteří vyjádří svůj respekt a ocenění práci managementu jsou vnímáni jako dobří týmoví hráči.

 

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder