Umíte řídit sami sebe?

Lidé, kteří se snaží permanentně podávat maximální výkony, si časem začnou připadat, jako by se jim život vymykal z kontroly. Začnou se trápit pocity úzkosti, připadají si nezodpovědní, když něco nezvládnou a jakákoli maličkost (počínaje nezodpovězenými e-maily a konče plným odpadkovým košem) je vyvádí z míry.

Odborníci zjistili, že lidi nestresuje ani tak množství nesplněných úkolů, jako spíš to, že sami sobě slíbili, že je splní a nejsou schopni to dodržet. Začnou pak o sobě snadno pochybovat a zdroj frustrace je na světě. Přitom právě produktivita práce je založena na počtu úkolů, které jsme schopni splnit.

Rada je vcelku jednoduchá – sepište si vše, co jste nedokončili. Tím, že to budete všechno nosit v hlavě, se budete pouze trápit (mimo jiné také tím, že jste třeba na něco zapomněli). Je velmi těžké pracovat, když vás v hlavě „hryže“ 423 nesplněných úkolů. Seznam poskytuje člověku určitou svobodu – může pracovat na svých úkolech tehdy, když je k tomu příležitost a nemusí plýtvat kreativní energií.
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company