Umíte řídit své nadřízené?

Karikatury často zobrazují šéfy jako autority, které mají moc soudit své podřízené a ničit jejich kariéru. Oni jsou ti „mocní“ a podřízení ti „bezmocní“. Ve skutečnosti však šéfové potřebují pomoc svých podřízených, aby sami vypadali dobře před svými šéfy. Jsou stejně závislí na podřízených jako oni na nich, navzájem se řídí. Řízení šéfa vyžaduje, aby podřízený pochopil jeho potřeby, pracovní styl a tlaky, kterým čelí.

- Jak jsou priority a očekávání vašeho šéfa? Zaměstnanci často navozují nespokojenost šéfa, když tráví příliš času děláním špatných věcí. Nemusí to být jejich chyba, naopak šéf nemusí umět specifikovat, co vlastně chce. Při každém úkolu se proto zajímejte o šéfovy priority a to, co přesně od vás očekává. Pokud se  neumí vyjádřit, převezměte iniciativu. Navrhněte například poradu, na které s ním prodiskutujete cíle projektu nebo mu pošlete detailní plán svých dalších kroků ke schválení. Můžete se také zajímat o rady lidí, kteří s vaším šéfem pracovali dříve.

- Používáte správné kanály pro komunikaci se šéfem? Často předpokládáme, že šéfům vyhovují stejné komunikační kanály jako nám. Místo toho bychom se ale měli spíše zamyslet, zda náš šéf raději čte nebo mluví a podle toho zvolit vhodný kanál.

- Kolik informací váš šéf chce? Někteří chtějí o všem množství detailů, jiní stručné shrnutí. Zjistěte proto, jaké preference má v tomto smyslu ten váš a vaše vztahy budou lepší.

- Co vašeho šéfa naštve? Každý člověk má určité „spouštěče“ – malé věci, které dělají druzí lidé a jeho dokážou spolehlivě otrávit. Těžko se předvídají, proto je třeba šéfa bedlivě sledovat. V první fázi budeme tyto situace vyvolávat i sami, pak si ale dáme pozor.

- Jak moc se váš šéf zapojuje? Šéfové se liší také v tom, do jaké míry chtějí být zapojení do věcí, které dělají podřízení. Někteří chtějí vědět o všem a neustále vše konzultovat, jiní chtějí slyšet informace, až když hrozí krize nebo je třeba učinit vážné rozhodnutí. Míra zapojení šéfa se může časem měnit, když se naučí vám věřit a vidí, že rozumíte jeho potřebám.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues