Umíte (se) motivovat?

Známe to všichni – víme, že bychom měli něco důležitého udělat, ale nedokážeme se k tomu přinutit, protože nám do toho vždy „vleze“ něco důležitějšího. Pro ty, kteří neumí sami sebe motivovat, přináší článek několik užitečných tipů:
* Nejprve zjistěte, co je potřeba udělat a zda je to skutečně potřeba udělat. Někdy se totiž nutíme do určitého úkolu, který vlastně ani tak důležitý není, nebo který by mohl udělat někdo jiný. Musíme se tedy rozhodnout, jestli se do úkolu pustíme či nikoli.
* Najděte věci, které vás osobně motivují. Jsou to peníze? Uznání? Obtížnost určitého úkolu? Tyto motivátory pak můžete zakomponovat do svého úkolu a s jejich pomocí řídit sebe sama.
* Využijte živých představ. Když chcete motivovat sebe sama k určitému úkolu, můžete si představit, jak jste jej úspěšně zvládli a jak jste na to pyšní.
* Neříkejte si, že to nezvládnete. Nesmíte se soustředit na své slabiny, např. na to, že se nedokážete koncentrovat. Zkuste se spíše přemluvit a říkejte si, že vás daný úkol vlastně baví.
* Motivujte se pomocí odměn. Za úspěšné zvládnutí úkolu si „naordinujte“ něco příjemného – kupte si knihu, jděte do kina nebo na masáž. Důležité – co jste sami sobě slíbili, měli byste i dodržet.
* Některé lidi motivuje časový tlak. Když se blíží určitý termín, jsou schopni se vybičovat k neuvěřitelným výkonům. Je tedy vhodné si své termíny zapsat, např. do kalendáře nebo na lepicí poznámkové papírky.
Zdroj: Zeit zu Leben - německý magazín o osobním rozvoji, řízení, kariéry a psychologii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Zeit zu Leben