Umíte využít svůj čas?

Jistě jste si již mnohokrát přáli mít více času. Článek proto předkládá osm tipů, jak efektivněji řídit čas.

- Lidé, s nimiž chcete trávit čas (např. klienti), často nebudou titíž, kteří chtějí trávit čas s vámi (potenciální dodavatelé). Rozhodněte se proto, jaký objem svého času chcete strávit s konkrétním publikem a držte se toho.

- Ujasněte si, kdy vrámci dne (nebo týdne) máte období největší (a naopak nejmenší) koncentrace. Podle toho plánujte důležité a méně důležité úkoly.

- Nikdy nebudete mít všechno hotovo. Soustřeďte se proto na věci, které vám nejvíce pomohou dosáhnout vytyčených cílů a nestrachujte se o zbytek.

- Vždy mějte seznam probíhajících projektů a pracujte na něm například při čekání na zahájení porady, při jízdě ve vlaku či v jiné podobné chvíli, která by jinak zůstala bez využití.

- Pokud se porada začne stávat chaotickou, zeptejte se ostatních, čeho chtějí dosáhnout a společně se rozhodujte, co s tím.

- Jedním z největších požíračů času je nedokončování rozdělané práce. Když se pak k danému úkolu vrátíte, musíte začínat od začátku. Ujistěte se tedy, že nepřestanete na úkolu pracovat do doby, než bude ve stavu, kdy můžete jednoduše navázat na místě, kde jste přestali.

- Hodně času trávíme reagováním na požadavky druhých. Až vás příště někdo o něco požádá, nejprve zvažte, zda je to skutečně úkol pro vás a pak se jej snažte splnit co nejefektivněji z hlediska rozvržení svého času.

- Nejužitečnější slovo v oblasti řízení času je „ne“. Naučte se je říkat slušně, jasně a tak často, jak potřebujete.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues