V Americe ubývá teleworkerů. Poprvé za sedm let

V USA klesl počet zaměstnanců pracujících z domova či jiného vzdáleného místa mimo kancelář. Stalo se tak poprvé od roku 2003, kdy se globální nezisková organizace WorldatWork začala zabývat měřením práce na dálku. Zatímco v roce 2008 pracovalo na dálku 33,7 milionu Američanů, v roce 2010 to bylo již jen 26,2 milionu Američanů. To odpovídá 20 % dospělé pracující populace.

Studie s názvem Telework 2011: A Special Report from WorldatWork přičítá pokles počtu zaměstnanců, kteří pracují na dálku alespoň jeden den v měsíci spíše psychologickým než technologickým faktorům. Svou roli sehrála především vyšší nezaměstnanost, silnější strach ze ztráty zaměstnání a také nedostatečné povědomí o možnostech práce na dálku.

I když však klesl celkový počet „teleworkerů“, přibylo těch, kteří pracují a dálku častěji než jednou měsíčně. V roce 2010 pracovalo 84 % zaměstnanců na dálku více než jednou týdně. V roce 2008 to bylo jen 72 %.

Profil průměrného Američana pracujícího na dálku vypadá následovně: muž, 40 let, vysokoškolák, pracuje doma. Výrazně však přibývá teleworkerů, kteří pracují „v satelitních centrech“, „v hotelích“ a „o dovolené“.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork