Víte, jak si udržet zaměstnance?

Základem úspěšného udržení zaměstnanců je správný nábor. Znamená to, ptát se v první řadě, jaké dovednosti a specifické vlastnosti jsou třeba ke splnění všech povinností vycházejících z popisu práce. Pak teprve přichází na řadu hledání správného člověka. Jakmile jej najdete, můžete podnikat i další kroky, abyste podpořili retenci zaměstnanců:

- Vyjasněte svá očekávání. Když zaměstnancům jasně vysvětlíte jejich pracovní povinnosti a normy, které mají plnit, ušetříte čas a vyhnete se konfliktům. Méně konfliktů pak znamená spokojenější pracovní sílu a větší tendencí zůstat.

- Měli byste znát své zaměstnance. Zajímejte se o jejich koníčky a zájmy, zejména ty dlouhodobé. Dokážete pak lépe plnit jejich potřeby a ukazovat zájem.

- Poskytujte zpětnou vazbu. Průběžně říkejte zaměstnancům, jak si vedou a že si přejete, aby u vás zůstali. Mít rád svou práci je jedna věc. Stejně je však důležité, aby zaměstnavatel dokázal své lidi ocenit.

- Vytvářejte týmovou kulturu , v níž se budou členové týmu navzájem podporovat. T7m dokáže lidi motivovat, aby podávali dobré výkony a také, aby zůstali.

- Vzdělávejte a školte. Zaměstnanci, kteří vidí, že do nich investujete, mají větší pocit hodnoty a ocenění.

- Nabízejte pobídky a odměny. Vytváří to spokojené a motivované pracoviště a ukazuje vyšší míru smyslu pro ocenění.

- Dejte zaměstnancům odpovědnost. Dovolte jim, aby se co nejčastěji mohli sami rozhodovat. Ukážete tím, že jim důvěřujete.

- Pravidelně hodnoťte výkonnost. Začněte pochvalou. Pak teprve zmiňte případné nedostatky a společně se domluvte, jak je odstranit. Hodnocení opět zakončete v pozitivním duchu.

-kk-
Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com