Všechny generace chtějí respekt

Všichni zaměstnanci chtějí na pracovišti především respekt. Nezáleží přitom na jejich věku. Ukázala to nedávná studie poradenské společnosti AchieveGlobal, která oslovila více než 500 zaměstnanců všech generací po celém světě. Dospěla tak k závěru, který vyvrací obecné přesvědčení o tom, že věk zásadně ovlivňuje chování lidí v práci.

„Snaha porozumět lidem pomocí nálepek zvyšuje pravděpodobnost, že jejich jedinečná hodnota a odlišná identita bude podceňována a nedostatečně využívána,“ upozorňuje výkonná ředitelka AchieveGlobal Sharon Danielsová. Zaměstnanci jsou podle ní hlavně lidé, kteří chtějí respekt, finanční jistotu a nové pracovní příležitosti. Proto by se neměl klást tak velký důraz na generační rozdíly a firmy by měly poskytovat zkušenosti a rozvoj všem svým lidem bez ohledu na věk.

Studie konstatuje, že mezi zkoumanými regiony (USA, Asie, Evropa) neexistují větší rozdíly v tom, jak si zaměstnanci přejí, aby s nimi bylo zacházeno. Významnější rozdíl se ukázal pouze v tom, jak západní a východní kultury vnímají vliv věku na pracovišti. Asijští zaměstnanci mnohem více věří v to, že postoje na pracovišti řídí věk.

Podle Danielsové by se manažeři měli v současné ekonomice soustředit na rozvoj osobních dovedností zaměstnanců a posilování prostředí založeného na spolupráci. Velmi užitečné mohou být vícegenerační týmy. Podle účastníků studie je výhodou těchto týmů zejména zajímavější prostředí a širší rozpětí pohledů. Zatímco mladí zaměstnanci přinášejí energii, starší vymezují směr. Mezi stinné stránky pak patří komunikační selhání, nedostatečná flexibilita a pomalejší tempo.

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer