Výhled zaměstnance kybernetické doby

Posun k informačnímu věku již změnil pracovní prostředí, pracovní metody  i myšlení lidí. Kybernetický svět mění místo, kde budeme pracovat i náš postoj k času a prostoru. Vzkvétá e-komerce a databáze nahrazují odborníky.

Pracovní prostředí čeká masivní změna. Budoucí kancelář – bez ohledu na své umístění – bude obsahovat neživé subjekty, které budou reagovat, poskytovat informace a udržovat své okolí v neustálém dialogu. Může taková to dennodenní zkušenost ze základu změnit myšlení jednotlivce?

I sami počítače se změní. Počítač budoucnosti bude sestávat z desítek trilionů molekul DNA, které se však vejdou do předmětu velikosti kuličky. Několik kilo těchto molekul uložených v tisíci litrech tekutiny by mohlo mít obrovskou paměť a potenciál.

Stejně exotickým typem počítače, který je také v experimentálním stádiu, je kvantový počítač, který by měl být mnohanásobně rychlejší než konvenční mikročip.

I když jsou počítače všudypřítomné, technologie bude ještě více invazní a to díky čipům, které budou spojeny přímo s nervovými buňkami.

Je možné, že technologie v budoucnu slije hranice vnímání individua a ostatních, mezi domovem a kanceláří, mezi reálným světem a kyber prostorem.

Způsob, jak dosáhnout uspokojení a zůstat člověkem a produktivním zaměstnancem, bude snažit se zůstat pokud možno co nejkreativnější. V tomto ohledu by mohli vědci pomoci maximalizovat potenciál pracovní síly budoucnosti.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management