Vyhoření může mít různé podoby

Ekonomická nejistota a zvyšující se objem práce přispívá k vyššímu riziku vyhoření zaměstnanců. Článek na portálu hrmorning.com shrnul základní formy tzv. burnoutu a připojil základní rady pro manažery.

Fyzické vyhoření

K fyzickému vyhoření dochází u zaměstnanců, kteří dlouhodobě vykonávají přílišný objem fyzické práce. Mezi nejohroženější patří pracovníci ve výrobě, skladníci nebo mechanici. Manažeři by proto měli těmto pracovníkům umožnit oddych. Nejde jen o poskytnutí volna, ale také úpravu pracovních rozvrhů tak, aby byly pružnější, a zaměstnanci nemuseli do nekonečna opakovat tytéž únavné úkoly.

Mentální vyhoření

Tato forma vyhoření se většinou projevuje negativním postojem. Vyhořelí zaměstnanci pak mají negativní přístup ke všemu od své práce, přes firmu až po kolegy. V takovém případě je ze strany manažera na místě otevřenost a osobní jednání s postiženými jednotlivci. Neměli by se snažit zastírat existující tlak na větší výkonnost, ale budovat týmového ducha.

Emoční vyhoření

Zaměstnanci postižení emočním vyhořením většinou bojují se vztahovými problémy – se svými životními partnery, přáteli nebo kolegy. To pak vede k problémům s výkonností v práci. Pro manažery to není jednoduchá situace, opět je však třeba vsadit na otevřenost a přístupnost, případně formální asistenční programy.

-kk-

Zdroj: HR Morning - americký portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Morning