Vytvořte si v práci domácí pohodu

Kolik hodin trávíte v práci? Více, nebo méně než doma? A jak pohlížíte na svůj pracovní stůl? Pokud trávíte v práci celé dny od rána do večera, stane se váš pracovní stůl něčím víc než jen pracovním stolem. Nejenže na něm pracujete, ale také jíte, pijete a někdy i spíte. Udělejte si tedy ze svého stolu trochu domov.

Většina lidí má na svých stolech stohy se složkami, zbytky různých papírů, poházené tužky, kolečka od hrnku z kávou a mnohé jiné věci. Udělejte si ráno čas a na stole si ukliďte. Udělejte si systém ve věcech, které na stole potřebujete a zbavte se těch, které vám už k ničemu nejsou. A nezapomeňte utřít obrazovku a myš. Uvidíte, že se vám bude pracovat o poznání lépe.

Mít na stole fotografii vašich blízkých nebo třeba pláže ozářené poledním sluncem není nic, za co byste se měli stydět. Naopak starověká čínská věda Feng shui toto doporučuje. Váš pracovní stůl se zosobní a vy se můžete ve velkém pracovním stresu odreagovat pohledem na to, co vás dělá šťastnými.

Každých čtyřicet minut byste se měli od stolu zvednout. Zabráníte tím bolesti zad, která vás po několikahodinovém vysedávání nemine, ulevíte také svalů a očím. Pokud se uprostřed dne protáhnete, umožní vám to myslet na chvíli na něco jiného než na práci a může to působit jako životabudič. Pokud si po cvičení znovu sednete ke stolu, budete mít energie jako ráno.

Zaberte si čas pro sebe. Jistě máte dost kancelářského ruchu a štěbetajících kolegů. Nasaďte si sluchátka, pusťte si příjemnou hudbu a na hodinku dělejte mrtvého brouka.

Vyhýbejte se také kancelářské politice a drbajícím kolegům. Může to na vás mít negativní účinek, zvláště pokud jste do kolektivu příliš nezapadli. Někdy naopak může mít přátelské prostředí a komunikace na vaši práci kladný vliv.

-pk-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com